

Vivim envoltats de fibres d’amiant, un element cancerigen que els pròxims vint anys causarà 60.000 morts a Espanya i unes 500.000 a Europa. L’amiant va ser un dels grans descobriments industrials del segle XX, però s’ha convertit en un greu problema de salut pública i de gestió de residus. El reportatge mostra que, vuit anys després de prohibir-ne l’ús, encara avui hi ha un desconeixement profund d’on es troba i, sobretot, de quanta gent pot estar exposada a l’amiant. No es tracta només de les plaques i baixants de fibrociment, la popular Uralita; també dels milers d’edificis, públics i privats, que tenen amiant friable, el més perillós.
La llei obliga a prendre grans precaucions a l’hora de desamiantar un edifici. “Exposats a l’amiant” ha pogut enregistrar un d’aquest treballs dins d’una bombolla aïllant. Però, en canvi, la llei no protegeix la població que, indirectament, pugui estar-hi exposada. Tampoc hi ha un registre d’edificis amb amiant, com en països veïns.
Vivim exposats a l’amiant
SOL·LICITA EL TEU PRESSUPOST EN LÍNIA I REB-LO EN 1 MINUT
Els pneumòlegs i els oncòlegs consultats per al reportatge tenen molt clar que inhalar fibres d’amiant, encara que sigui un sola vegada, pot ser suficient per desenvolupar un càncer de pulmó o de pleura –mortal– que no apareixerà fins al cap de 30 o 40 anys.
Actualment, hi ha un degoteig de casos malalts de càncer o asbestosi d’antics treballadors de les fàbriques d’Uralita i Rocalla, que durant anys van treballar amb poca o nul·la protecció. També altres professionals, com mecànics, joiers, ferroviaris, personal de mantemiment, entre altres, que van entrar en contacte amb l’amiant.
“Exposats a l’amiant” ha seguit el judici d’un dels casos contra Uralita, a la qual treballadors, sindicalistes i metges acusen de saber el mal que feia l’amiant, i no evitar-ho. També mostra els afectats domèstics i ambientals, aquells que han emmalaltit sense treballar amb l’amiant. Un grup d’ells, de Cerdanyola del Vallès, va guanyar al juliol una demanda milionària contra Uralita. Uralita s’ha negat a participar en el reportatge.
Els articles escrits per Catalunya ITE han estat durant els últims anys referència en el sector. Com a conseqüència, diverses pàgines web han copiat totalment o parcialment els continguts creats en la nostra pàgina web, que són fruit de l’especialitat en el sector de la Inspecció Tècnica d’Edificis.
El proveïdor de serveis Google està informat de les males pràctiques realitzades per altres portals, els quals esperen que Catalunya ITE publiqui algun article o pàgina de contingut per plagiar-lo totalment o parcialment en els seus portals web.
Per això, els advertim que la reproducció del contingut de la nostra pàgina web pot tenir conseqüències directes ja que Google penalitza el plagi de contingut. A més, es poden incórrer en delictes contra la propietat intel·lectual.
Aquesta guia de manteniment ha de servir per conèixer què fer tenir un bon ús de les nostres llars i mantenir-les en bon estat.
A més a més es vol donar la informació necessària i facilitar una eina a les comunitats de veïns per fer en cada moment les accions per garantir la seguretat i la salubritat de les llars, i alhora millorar l’eficiència energètica dels nostres edificis.