

Quan ens trobem en ple procés de compra o venda d’un habitatge, sorgeixen molts dubtes, però un dels més freqüents és saber si es pot comprar un pis sense l’ITE. Volem intentar ajudar-te de la manera més objectiva i rigorosa possible, com l’única empresa a Catalunya dedicada exclusivament a la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE). I és que fins i tot nosaltres mateixos ens sorprendem de certes informacions que llegim a les xarxes, les quals bé tenen un profund desconexiement sobre la matèria o bé intenten confondre al lector amb algun objectiu espuri.
Anirem desgranant punt per punt tot el que has de saber sobre la compra-venda d’immobles i la relació amb l’ITE, fins arribar a la conclusió final.
SOL·LICITA EL TEU PRESSUPOST EN LÍNIA I REB-LO EN 1 MINUT
El Decret 67/2015 sobre la Inspecció Tècnica d’Edificis (ITE), estableix la revisió obligatòria que hauran de passar tots els edificis de habitatges, tant unifamiliars com plurifamiliars.
Quan tingui 45 anys la seva construcció. Per determinar l’antiguitat, en cas que no la sàpigues, pots prendre com a data de referència la que consti en el cadastre. En cas que no consti, en conseqüència, es pot justificar per qualsevol altre mitjà admès en dret: llicències, planols, finals d’obra, cèdules, etc.
L’ITE des del seu naixement, allà per l’any 2011, té un marcat caràcter d’objectivitat en relació amb l’avaluació de la conservació de l’edifici. No existeix cap altre tràmit arquitectònic que tingui les atribucions d’una ITE. L’ITE va néixer en primer lloc per conèixer l’estat de conservació del parc d’edificis i en segon lloc, com a element que impulsés el deure de conservació i manteniment dels edificis de vivendes.
La Inspecció Tècnica d’Edificis ens dóna, per tant, una informació molt valuosa sobre l’estat de conservació general d’un edifici. Es revisen les façanes, els balcons i voladissos en general, les estructures de l’edifici, les cobertes i terrasses, les baixants d’aigua, els muntants d’aigua, les instal·lacions de gas, elèctriques, s’avalua l’accessibilitat, etc.
En resum, en un Informe ITE tens la radiografia completa de l’estat de conservació de l’edifici. A més, tens l’avantatge que les deficiències i treballs de manteniment a realitzar estan qualificats pel seu nivell d’importància, permetent-te abordar el manteniment amb l’ordre de prioritats que l’ITE indica, de més important a menys important.
¿Quin element introdueix la racionalitat en un procés de compra i venda d’un immoble? La resposta és molt senzilla: l’ITE
Un dels casos típics que ens trobem és quan esteu immersos en l’operació de compra o venda d’un habitatge. Sovint rebem consultes en les quals ens dieu: “És que el Notari m’ha exigit l’ITE”.
I sempre us diem el mateix: l’ITE no l’heu de fer perquè el notari la exigeixi, sinó perquè el Decret 67/2015 així ho obliga. És una qüestió de matisos, però creiem que és important. No és que et demani l’ITE el notari, sinó que el notari simplement té el deure de sol·licitar que es compleixi taxativament la Llei, però no obliga. És la llei la que obliga.
I això ens sembla que requereix molta atenció, ja que observem que és una pràctica comuna. Ens arriben moltes consultes de persones que esteu en ple procés de compra d’un habitatge i des de les agències immobiliàries s’us anima a comprar l’habitatge, tot i que l’ITE no estigui realitzada. Per fer-ho, has de signar un document on el futur comprador, és a dir, tu, eximeixes al venedor de l’entrega de l’ITE.
En altres paraules, l’únic document objectiu que et dirà com està conservat l’edifici, l’ITE, hi renuncies, eximint a més el comprador de tenir-la. No és que sigui una decisió arriscada, és una temeritat absoluta, donat el nostre coneixement sobre l’estat del parc d’edificis.
Sí, ho has llegit bé, tots els edificis tenen deficiències. Amb això no volem espantar-te, volem oferir-te una informació objectiva. I és que si fas la ITE a un edifici de 45 o 50 anys és probable que com a mínim hagis de realitzar algun treball de manteniment, o simplement per fatiga de materials, algun element haurà de ser renovat o reemplaçat per un en normativa.
I per endinsar-nos una mica més en aquest tema, com et deim, alguna deficiència detectada després de la ITE caldrà corregir. La clau, per tant, és que sàpigues si el que la ITE ha detectat són simples treballs de manteniment, és una cosa important i, per tant, d’obligat compliment rehabilitar, o ens trobem amb deficiències de caràcter greu. Per tant, l’ITE és l’únic document que posarà objectivament en ordre tota aquesta informació sobre la conservació del teu edifici.
Entenem que en els processos de compra d’un habitatge hi ha un factor emocional i és natural que així sigui. Ara bé, quin element introdueix la racionalitat en un procés de compra i venda d’un immoble? La resposta és molt senzilla: l’ITE. A més, sent possiblement la inversió més important que faràs en la teva vida, sembla una decisió bastant lògica, informar-te al màxim sobre l’actiu que estàs a punt de comprar, i avui en dia, amb l’ITE, esta al teu abast.
Comprar un habitatge sense la Inspecció ITE ens priva de la variable més important: conèixer la conservació del que realment estem comprant i, en definitiva, saber la viabilitat econòmica de la nostra inversió. Això pot resultar una gran decisió o, per contra, una molt mala decisió, donades les càrregues econòmiques en reparacions que has d’assumir a partir del dia que passis a ser propietari.
Pel que fa a la intervenció de les agències immobiliàries, si et pressionen perquè signis un document i exoneris el venedor de l’entrega de l’ITE, hauries de tenir molta cura. Ells guanyen la vida venent habitatges, per tant, treballen alineats perquè cap element els pugui condicionar o aturar una compra-venda, que és la seva font d’ingressos. Tanmateix saben que el resultat d’una ITE pot condicionar al 100% la venda, per tant, el seu objectiu comercial sempre serà treure’n importància al tema de l’ITE i fer-te entendre que tot està bé. Per tant, les agències immobiliàries i les ITE es troben en un conflicte d’interès oposat.
Per anar una mica més enllà i posar-te un exemple homologable, comprar un habitatge sense ITE és com si desitgessis comprar-te un cotxe de segona mà i el venedor no et permet revisar-lo per conèixer el seu estat de conservació o no t’ho ensenyes. Semblaria una pràctica estranya i probablement et generaria desconfiança.
A més, també diríem que pensis en una propietat que no ha complert el deure de realitzar l’ITE; sembla poc probable que sigui una propietat o comunitat preocupada pel manteniment de l’edifici o que hagi portat a terme bones pràctiques sobre el mateix.
En resum, l’ITE no és interpretable sobre el fet de tenir-la que fer, no ha de agradar o desagradar, és una obligació normativa a complir. És un bé per a la propietat, garanteix la seguretat dels usuaris de l’edifici, així com dels vianants, i ofereix garanties d’objectivitat per als futurs compradors.
Els articles escrits per Catalunya ITE han estat durant els últims anys referència en el sector. Com a conseqüència, diverses pàgines web han copiat totalment o parcialment els continguts creats en la nostra pàgina web, que són fruit de l’especialitat en el sector de la Inspecció Tècnica d’Edificis.
El proveïdor de serveis Google està informat de les males pràctiques realitzades per altres portals, els quals esperen que Catalunya ITE publiqui algun article o pàgina de contingut per plagiar-lo totalment o parcialment en els seus portals web.
Per això, els advertim que la reproducció del contingut de la nostra pàgina web pot tenir conseqüències directes ja que Google penalitza el plagi de contingut. A més, es poden incórrer en delictes contra la propietat intel·lectual.